2008-lagen med i nationella toppen
Iskmo-Jungsund BollklubbPublicerad: 21.04.2022 12:50

2008-lagen med i nationella toppen

Bollförbundet har tills i år förnyat sitt upplägg för spelarutveckling och granskningar inför kommande pojk- och flickjuniorlandslag och skapat ett koncept man kallar Huuhkaja/Helmari-stigen. För att få delta i detta nya koncept så krävs att föreningen håller en viss kvalitet och förbinder sig till att följa de processer som finns. Tack vare vår medverkan i Wasa Fotbollsakademi kan ambitiösa spelare från I-JBK få full nytta av upplägget. Spelare från mindre föreningar som inte uppfyller dessa krav kan delta genom att man skapar tillfälliga, sammanslagna lag med spelare från flera föreningar.

Huuhkaja/Helmaristigen består av två delar: Faktabaserat ledarskap och Huuhkaja/Helmari-ligan, ett nytt tävlingsupplägg. Faktabaserat ledarskap går ut på att man under matcherna samlar in data om vad spelarna gör på planen samt att man gör standardiserade fystester, som sedan analyseras för att få en bild av spelarnas utveckling. Dessutom ingår utbildning av lagens tränare i juniorlandslagens spelsätt och tyngdpunktsområden.

Huuhkaja/Helmariligan består av ett flertal turneringar där det vinnande laget går vidare i sin helhet och de spelare från utslagna lag som mest visat framfötterna får fortsätta i sammanslagna lag. Både pojkarnas och flickornas lag från WFA 2008 har lyckats bra i kvalturneringarna och har kvalificerat sig till den övre slutserien där de bästa lagen från hela landet kommer att medverka.

Dessutom kommer det under sommaren att ordnas Huuhkaja- och Helmariläger där enskilda spelare kommer att få inbjudan att komma och visa upp sig för pojk- och flicklandslagens tränare. Lagen består till stor del av I-JBK-spelare, så vi håller tummarna för dem även framöver och hoppas att detta är deras första steg mot framtida landslagsuppdrag! Dessutom vill vi visa vår uppskattning för tränarna, som till stor del har I-JBK-bakgrund, för deras goda jobb med lagen.